מגזין:

התחלת תהליך תמ"א 38

תמ"א 38 הינה תוכנית שאושרה על ידי המדינה בשנת 2005. מדובר בתוכנית מתאר הארצית, שמטרתה העיקרית היא לחזק מבנים קיימים בפני פגיעות שונות, כמו למשל רעידות אדמה, תוך התחשבות בשלל שיקולים עירוניים. כמו כן, מטרתה העיקרית של התוכנית הינה להבטיח את עמידות המבנים הקיימים ולשפר אותם, אם הם אינם עומדים בקריוטריונים מסוימים. על מנת לתמרץ קבלנים להשתתף בתוכנית, מעניקה המדינה שלל הטבות לקבלנים אשר משתתפים בתמ"א 38.

איך מתחילים?

לפני הכל, חשוב מאוד לכנס אסיפת דיירים בבניין, בה ניתן יהיה לדון בתוכנית, מהותה והסכמת או אי הסכמת כלל הדיירים לביצוע תמ"א 38 בבניין. חשוב מאוד להבין כי התוכנית כרוכה בשיפוצים, העלולים להפריע לחלק מהדיירים ולמנוע מהם להסכים להשתתף בתוכנית. עם זאת, פרט ליתרונותיה המובהקים של תמ"א 38, וביניהם שיפור מראה הבניין והעלאת ערכו הכספי, יש להבין כי מדובר גם בפעולה חשובה מאוד, שמטרתה להבטיח את עמידות הבניין למשך שנים רבות וחיזוקו – עניין העשוי, בפוטנציה, להציל את חיי הדיירים הגרים בבניין במקרה של רעידות אדמה קשות וכדומה.


השלבים הראשונים

על אף שמדובר בתוכנית טובה מאוד הן עבור דיירי המבנים הישנים והן עבור הקבלנים, ישנם פרוקטים רבים של התוכנית שאינם יוצאים לפועל מסיבות שונות. לפניכם כמה פעולות שחשוב מאוד לבצע על מנת להבטיח את הפרויקט:

  • בירור שנת בניית הבניין – לפני הכל, חשוב מאוד לבדוק באיזו שנה נבנה הבניין. חשוב לדעת כי התנאי הראשוני לביצוע עסקת תמ"א 38, הינו שהבניין נבנה לפני שנת 1980. במקרה בו הבניין נבנה לאחר שנה זו, לא יתקבל אישור מהרשויות לביצוע תמ"א 38.
  • תמ"א 38 הסכמת דיירים – מעבר לכך שחשוב מאוד לוודא כי מרבית הדיירים בבניין מסכימים לביצוע התוכנית באסיפה הראשונית, חשוב לדעת כי יש להחתים את הדיירים על טופס הסכמה לביצוע הפרויקט.
  • בחירת עורך דין – יש לבחור בעורך דין, לצורך ליווי הפרויקט בכל שלביו. תפקידו של עורך הדין יהיה גם לפנות לקבלנים או יזמים, במידה ועוד לא התקבלו הצעות לתמ"א 38.
  • בדיקת הקבלן או היזם – יש לבדוק היטב את הקבלן או היזם המעוניין לבצע את תוכנית תמ"א 38 בבניין, ולוודא כי אכן מדובר באדם מקצועי ומיומן, המחזיק ביכולות הנדרשות לביצוע הפרויקט.

לאחר שלבים אלה, ניתן להתחיל את הפרויקט (זאת לאחר, כמובן, הגשת שלל המסמכים הרלוונטים לרשויות, הגשת דיווחי מס שבח וחתימה על הסכם תמ"א 38).


ומה אחר כך?

לאחר סיום תהליך הבנייה והשיפוצים, על בעלי הדירות לוודא כי כל מה שהוחלט וסוכם בחוזה בין הצדדים (הדיירים והקבלן או היזם), אכן יצא לפועל ובוצע לשביעות רצונם. לבסוף, יש לתקן את רישום צו הבית – ולכלול בתוכו את רישום הדירות החדשות, הוספת השטחים שניתנו לדירות קיימות וכדומה. מדובר ב"סגירת קצוות" חשובה, אותה יש לבצע עם עורך הדין המלווה את הפרויקט.

אולי יעניין אותך לקרוא עוד..

19/12/2022

איך להשיג את הסכמת הדיירים לתמ"א 38?

19/12/2022

תכנון פרויקטים חדשים בנדל"ן

19/12/2022

כל מה שרציתם לדעת על פרויקטים של התחדשות עירונית

פרויקטים בתל אביב

פרויקטים בנתניה

צרו איתנו קשר: