מגזין:

הכל על התחדשות עירונית

המושג התחדשות עירונית מוכר לנו במדינת ישראל עוד משנות ה-60, אך רק בשנים האחרונות הוא באמת תפס תאוצה כמושג וכפעילות בפועל. ממשלת ישראל, עיריות, יזמים, או קהילות הבינו את הצורך ואת היתרונות הכלכליים והחברתיים הטמונים בשינוי פיזי לטובת כלל תושבי העיר או המתחם הספציפי. אנו רואים בשנים האחרונות אין ספור פרויקטים של התחדשות עירונית וחברתית בשכונה שלנו, במרכז העיר או בפרוורים.

 

התחדשות עירונית הגדרה

התחדשות עירונית היא בעצם שינוי פיזי או חידוש פיזי של נקודות מסוימות במרחב הציבורי בין אם מדובר בהרחבת כבישים, הוספת שבילי אופניים (מאוד מבוקש בשנים האחרונות), שיפוץ בניינים, בנייה ואו הרחבה של מתמחי מסחר, בניית בנייני משרדים חדשניים (בדרך כלל בתחום ההייטק אך לא רק) הנקראים לעתים ״פארקים״, בניית שכונות מגורים על שטחים ריקים ועוד.

 

ניתן לראות בעיקר שיפוץ בנייני מגורים, בין אם מדובר בתמ״א 38 שהיא בעצם תוכנית מתאר ארצית המאפשרת לחזק את תשתיות ישנות של מבנה המגורים, בדרך כלל מלווה באפשרות להרים עוד קומה או שתיים לבניין והרחבת הדירות.

 

פינוי בינוי, דוגמה נוספת רלוונטית להתחדשות עירונית, הדיירים של הבתים הישנים עוברים להתגורר זמנית בבניינים שונים והמבנים הישנים נהרסים ונבנים בניינים חדשים במקומם, חזקים יותר ובסטנדרט גבוה יותר.

 

התוצאה של השינויים הללו היא החייאה פיזית כלכלית של אזורי מגורים או מרחב עירוני כזה או אחר, הבא לטובת כלל האוכלוסיה והיזמים, עירייה וכיוצ״ב.

 

מה בפועל?

התחדשות עירונית היא צורך קיים שנולד עקב בעיה נקודתית במרחב הציבורי, הפתרון בא לידי ביטוי בתצורות שונות כפי שראינו, ״הבעיה״ הנקודתית יכולה להיות צורך של הציבור כמו שבילי אופניים שבנושא זה הקהילה ״צעקה״ לשינוי, יזמות, כמו הקמת בנייני מגורים בנקודות אסטרטגיות, הקמת שכונות, שימור פארקים או שימור מבנים עתיקים, או שילוב של שניהם כמו תמ״א 38, פינוי בינוי.

 

התחדשות עירונית יכולה להיות גם ביוזמת גורמים של העירייה או גופים ממשלתיים כמו הרכבת הקלה שבאה לתת פתרון לבעיית התעבורה של תל אביב וירושלים.

 

לכל המוזכרים לעיל, נקרא להם ״עסקנים״, לאלה יש יד בדבר, לעסקנים יש רצון להרוויח משהו מתהליך ההתחדשות, עקב כך וכדי לשמור על עבודה אובייקטיבית מצרפים לתהליך מנהל פרויקט.

 

מנהל פרויקט להתחדשות עירונית הוא זה שמגדיר את הפרויקט, התחלה, אמצע סוף, הוא זה שמציב נקודות יציאה אם וכאשר הפרויקט כושל או מתעכב. הוא יהיה אחראי על מקורות המימון, בניית צוות עובדים, (קבלנים, אדריכלים וכו..) אחריות על האישורים המבוקשים בין מול העיריה ואו מול יזמים פרטיים.

 

מסלולי התחדשות עירונית

ניתן לשים דגש על מספר סוגים של מסלולי התחדשות עירונית (וגם התחדשות חברתית), מסלול האקולוגי, כל מה שקשור לפארקים וגנים בעיר או בפריפריה לשמר ולחדש את עיקרון ואת חשיבות הריאה הירוקה בעיר.

 

מסלול תוך עיר המאגד בתוכו שיפוץ וחידוש של בניינים ושכונות לשם אורח חיים נוח יותר, מרחב מחייה, בטחון, מסלול זה נפוץ פעילות תמ״א 38, פינוי ביוני, הרחבת כבישים, שבילי אופניים ועוד.

 

מסלול עיר תעשייה,ניתן לראות בשנים האחרונות בקצה של ערים שנבנים ״ערים״ קטנות, או פארקים של בנייני משרדים בעיקר לתעשיית היי טק, דוגמת באר שבע, כפ״ס, הרצליה, פארק תעשייה עופר ועוד.

אולי יעניין אותך לקרוא עוד..

פרויקטים בתל אביב

פרויקטים בנתניה

צרו איתנו קשר: